Predstavljamo destinaciju – Moskva

Moskva Prelepi grad

Predstavljamo vam Moskvu – jednu od najvećih svetskih metropola i najveći grad Evrope, u kom će se od 20.10. do 22.10. održati Treći međunarodni kongres CiTH iz oblasti Hematologije, Interne Medicine i Transfuzijske Medicine.

Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Nalazi se na obalama reke Moskve, u velikoj Ruskoj niziji. Moskva ima status grada federalnog značaja. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne područne uprave. Poznata po širokim bulevarima i monumentalnim zgradama, sam grad Moskva se prostire na području od 1.100 kvadratnih kilometara; dok celokupna površina federalnog grada prelazi 2.500 kvadratnih kilometara. Poređenja radi – Beograd svojom površinom zauzima osmi deo Moskve, Berlin jednu trećinu, dok London zauzima jedva dve trećine moskovske površine! Pretpostavlja se da urbanu zonu grada naseljava preko 16 miliona stanovnika, dok celokupnu površinu federalnog grada naseljava više od 20 miliona žitelja.

Moskva je takođe veliki ekonomski i trgovački centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. godini Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad koji je najskuplji na svetu. Grad je nazvan po reci(prevod sa staroruskog“grad uz reku Moskvu“). Pravo poreklo imena je nepoznato ali ipak postoji nekoliko pretpostavki. Jedna pretpostavka govori o tome da ime dolazi iz drevnog finskog jezika i znači „mračan“ ili „zamućen“. Moskvu je osnovao Jurij Dolgorukij 1147.godine.

Gargantuanski grad

Zahvaljujući urbanizaciji 19. i 20. veka Moskva je dobila svoje, danas prepoznatljive, obrise: tri prstena koji okružuju strogi centar, širi centar i gradsku periferiju; čuvene široke bulevare i trgove; kao i monumentalne građevine – mahom iz doba Sovjetskog Saveza. Maltene neznatan broj građevina je preživeo Veliki požar 1812. godine prilikom Napoleonove kampanje protiv Rusije; kada je izgorelo tri četvrtine tadašnjih zgrada. Ipak, već krajem 19. veka Moskva kao najveći naučni i tehnološki centar počinje da formira današnji izgled. Dolaskom Komunističke Partije na čelo države, Moskva postaje simbol Sovjetskog Saveza i oličenje moći Istočnog Bloka. Tada je slika grada konačno formirana megalomanskim građevinskim projektima, a mnogi hramovi su tada porušeni.

Danas su najpoznatiji simboli grada čuvena palata Kremlj, Crveni trg, prelepa crkva Svetog Vasilija, čuveni teatar Boljšoj, Šukovljeva kula… Moskovski muzeji i galerije su među najpopularnijima u svetu, a moskovska umetnička scena spada u najcenjenije u svetu. Moskva je poznata i kao grad sa mnoštvom zelenila: stotine parkova i bašti krase ovaj grad, na preko 500 kvadratnih kilometara

Noćni život u Moskvi je veoma živ i raznovrstan. Najveći broj klubova i noćnih barova nalaze se u Tverskoj ulici koja je poznata po skupim i luksuznim mestima za izlazak koja privlače kako mlade Ruse tako i turiste.

Znamenitosti Moskve

Crveni trg je srce Moskve i najčešća prva destinacija svih turista. okružuje ga crkva Svetog Vasilija, Lenjinov Mauzolej i jedan od zidova Kremlja. Crveni trg se prvi put u zvaničnim spisima pojavljuje u 15 veku kada je Ivan II naredio da se unište sve drvene građevine koje su okruživale Kremlj kako bi se na tom prostoru napravila pijaca. Zbog toga je prvi naziv trga bio Trgovački trg. U 16.veku je naziv trga bio Trg Svetog Trojstva po crkvi Svetog Trojstva. Crveni trg je dobio ovo ime u 19 veku, ali se ovaj naziv pominje i u dokumentima iz 17 veka. različiti vekovi su različito uticali na Crveni trg pa je zato Crveni trg danas najzanimljivija atrakcija turistima. Slika Crvenog trga će se pojaviti će se pojaviti na većini razglednica koje ćete kupiti u Moskvi.

Lenjinov mauzolej – Ovde se nalazi balsamovano telo oca boljševičke revolucije, Vladimira Iliča Lenjina. Zanimljivo je da on nikada  za života nije želeo da bilo kakva građevina bude podignuta u njegovu slavu.

Crkva Svetog Vasilija Blaženog – Izgradnju crkve je naručio car Ivan IV Grozni i bila je građena između 1555. i 1561. god. Ima karakteristične šarene kupole. Danas je u njoj muzej. Legenda kaže da je Ivan Grozni oslepeo arhitektu Postnika Jakovljeva kako ni za koga više ne bi izgradio ovako lepu građevinu.

Kremlj – Ovo jednostavno ne smete propustiti. Vekovima je Kremlj dokaz mnogih tragičnih događaja ruske istorije. Ispred ove građevine su odigrani mnogi ratovi, neprijateljske snage su ga okupirale, ali i mnoge nacionalne proslave su održane na trgu ispred Kremlja. Danas je moskovski Kremlj jedan od najvećih muzeja u svetu. Kula Spaskaja se smatra najlepšom i najznačajnijom na Kremlju, a možda i u celoj Moskvi.

Oružana palata (Muzej-riznica) – Nalazi se u sastavu Kremlja. Zgrada u kojoj je smeštena Oružana palata, izgrađena je 1851. god.U palati se čuvaju retki predmeti: carska odeća, zlatni i srebrni predmeti,rad ruskih majstora, kočije, oružje, oprema za konje…

Spaskaja kapija je nekada bila glavni i jedini ulaz u Kremlj. Više od 150 godina je jedinstveni spomenik Carsko zvono stajao na belom popločanom trgu u podnožju kule Ivana Velikog. Velika zvona su sačuvana u moskovskom sudu u 16 i 17 veku, ali nijedno nije ostalo do danas. Topovi su oštećeni vremenom, a najviše su ih požari uništavali. Tokom velikog požara u Moskvi 1701.godine, zvono je palo i razbilo se na komade. Carski top je najveći i najstariji top na svetu. Top je čuvan u sudu tokom vladavine sina Ivana Velikog. Top je dug 5m. Danas Carski top, smešten na nosaču, na kome se nalaze dekorativna đulad, svako teško po 1000kg, nalazi se ispred Katedrale Dvanaest apostola.

Boljšoj teatar – Izgradnja Boljšog teatra je započeta 16.01.1825. godine kada se na trgu današnjeg teatra pojavila zgrada sa lukom koji je stajao na 8 lukova i na vrhu je stajala Apolonova kočija. Ovaj teatar se smatra najvećim posle milanskog teatra „La Scala“. U drugoj polovini 19 veka Alexis Verstovsky i Alexander Varlamov su doprineli originalnosti moskovskog teatra. Oni su formirali program ruske opere. Na početku otvaranja su bile omiljene Glinkine opere, pa i danas svaka sezona započinje sa nekim komadom ovog uvaženog ruskog kompozitora.

Tretjakovskaja galerija je jedan od najboljih svetskih muzeja. Nasuprot međunarodnoj kolekciji Puškinovog muzeja, galerija Tretjakov izlaže uglavnom dela ruske umetnosti. Ima najbolju kolekciju ruskih ikona. Ako tokom odmora rešite da posetite samo jedan muzej onda bi to svakako trebala da bude ova galerija jer ćete u njoj sve videti.

Univerzitet Lomonosov – Moskovski državni univerzitet M. V. Lomonosov je najveći i najstariji univerzitet u Rusiji, osnovan 1755. god. Centralna kula sa 36 spratova visoka je 240 m i bila je opasana sa 4 ogromna krila za studentski smeštaj. Govori se da sadrži 30 km hodnika i 5000 soba.

Podelite

Ostavi komentar

(0 Komentara)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *