Šta da radite ukoliko propustite let?

Propustili ste let sta sad

Pri planiranju putovanja avionom mnogi faktori igraju važnu ulogu – počevši od cene avio karte, preko dužine putovanja, vremena polaska i dolaska i mogućeg broja presedanja. Neretko se dešava da su letovi do krajnje destinacije sa presedanjem jeftiniji od direktnih letova, ali sa sobom nose i rizik propuštanja konekcije ka konačnoj destinaciji. Iako se sve aviokompanije maksimalno trude da ispoštuju raspored letenja i pruže maksimalni mogući kvalitet usluge, postoje faktori koji utiču na kašnjenje – gužva na aerodromskoj pisti, manjak slobodnih gejtova za ukracavanje, razni faktori tehničke prirode… Ipak, veoma je važno da imate na umu da su ovakve neugodnosti, iako retke, jednostavno neizbežne; a aviokompanije će učiniti sve da spreče ili nadoknade bilo kakav propust…

 

Jedna karta za celo putovanje ili ne?

Većina letova sa presedanjem se izdaje na jednoj avio karti. To znači da sebe i svoj prtljag čekirate na polaznom aerodromu sve do krajnje destinacije i ne morate da ponavljate proceduru na transfernim aerodromima. Ova opcija štedi dosta vremena, pogotovo kad je vreme između letova na transfernom aerodromu kratko. Takođe, jedna – povezana – karta obavezuje aviokompanije da vam pomognu ukoliko propustite sledeći let.

Često se dešava da dolazak do krajnje destinacije, pored presedanja, iziskuje i promenu aviokompanije. Većina aviokompanija su zbog toga oformile alijanse koje im omogućavaju da se maksimalno posvete zahtevima i komforu putnika; a takođe veliki deo aviokompanija ima potpisane ugovore sa aviokompanijama van njihovih alijansi. Za ovakve opcije je moguće izdati jednu kartu do krajnje destinacije i natrag ukoliko je let povratan.

Ipak, ponekad nije moguće da se do neke destinacije dođe pod ovim uslovima; već je potrebno izdati dve, nekad i više karata. To znači da avioprevozioci nemaju potpisane ugovore o saradnji i stoga ne snose odgovornost za međusobne propuste. Pored toga, izdavanje više karata obavezuje putnika da se shodno izdatim kartama iznova čekira sa prtljagom za sledeći let. U ovakvom slučaju se obično gleda da vreme između letova bude dovoljno dugo kako bi omogućilo putniku da preuzme svoj prtljag i stigne na vreme za čekiranje na sledeći let; te neretko ovakve kombinacije letova iziskuju minimum nekoliko sati pauze između letova.

 

“Minimum Connecting Time” – šta je to?

Svi sistemi za rezervaciju karata automatski smanjuju mogućnost propuštanja letova zahvaljujući tzv. “Minimum Connecting Time” pravilu. U pitanju je vreme koje je minimalno potrebno da bi se stiglo sa jednog leta na drugi uz poštovanje svih aerodromskih procedura. Svaki aerodrom ponaosob određuje ovo pravilo na osnovu svoje veličine i frekvencije letova, a avio kompanije su dužne da se pridržavaju tog pravila. Na osnovu ovih faktora se određuje minimalno vreme izmđu dva leta, a koje će omogućiti putniku da stigne sa jednog leta na drugi bez remećenja reda letenja.

 

Kašnjenje na polazni let

Sve aviokompanije u saradnji sa aerodromima propisuju vreme kada se zatvaraju šalteri za prijavljivanje, i stoga je veoma važno ispoštovati ove propise. Agenti često savetuju svoje putnike da na aerodrome stignu minimum dva časa pre poletanja, kako bi na vreme predali prtljag i prošli potrebne pasoške i bezbednosne procedure. Ipak, i pored sveg planiranja može se desiti da putnik zakasni na polazni let. Šta onda (ne) činiti?

Prva i glavna stvar je da ne treba odustajati. Vratiti se kući je poslednje što putnik treba da učini u ovakvoj situaciji, je je vrlo verovatno da može sebi da obezbedi mesto na sledećem letu za istu ili obližnju destinaciju. Dakle, ukoliko se nađete u situaciji da je kašnjenje neizbežno, odmah kontaktirajte predstavništvo aviokompanije kako biste ih obavestili o situaciji.

Aviokompanije će vrlo verovatno otkazati vašu rezervaciju za povratni let ukoliko se ne pojavite na letu ili im se ne javite i ne suočite sa situacijom.

Većina avioprevoznika poštuje nezvaničnu “flat tyre” (eng. “probušena guma” politiku, koja nalaže da moraju da pomognu svojim putnicima u situacijama van njihove kontrole. Često promena leta usled ovakvih situacija ne košta ništa, ili se minimalno doplaćuje. Napominjemo da ova politika ne važi za niskobudžetne, “Low cost” kompanije, već isključivo za komercijalne aviokompanije. Opet, i komercijalne aviokompanije mogu da budu stroge kada su u pitanju međunarodni letovi, koji su znatno skuplji od domaćih.

 

Kašnjenje na let u tranzitu

Ukoliko se desi da avion sa polazne destinacije kasni sa sletanjem na tranzitni aerodrom, prvo što možete uraditi je da obavestite osoblje u avionu o vašem rasporedu letenja. Osoblje u vašem avionu će javiti nadležnima o situaciji, što će znatno olakšati vašu konekciju, počevši od samog prolaska tranzita, pa do stizanja na potrebni let.

Ipak, ukoliko je kašnjenje toliko veliko da je nemoguće zadržati sledeći let, aviokompanije će se pobrinuti za vas – bićete rerutirani na prvi sledeći slobodni let do krajnje destinacije. Avioprevoznici u ovom slučaju obezbeđuju i nadoknadu za obroke i piće tokom čekanja sledećeg leta, a u slučaju da je sledeći let tek narednog dana – obezbediće i potreban smeštaj u hotelima minimalne kategorije 3 zvezdice, kao i neophodne transfere od aerodrome do hotela i nazad. Opet, napominjemo da ova procedura važi za jednu, vezanu kartu do krajnje destinacije.

 

Šta kažu aviokompanije?

Manje-više sve velike aviokompanije imaju iste propise u slučajevima kašnjenja ili propuštanja letova. Propisi obavezuju aviokompanije da omoguće naknadu za nastalu neugodnost, a mogu da budu u vidu kompenzacije – promene rezervacije kako bi se stiglo na krajnju destinaciju, pa do refundiranja rezervacije.

Ukoliko se putnici ne ukrcaju na rezervisani let imaju pravo na besplatne obroke i osveženje prema vremenu čekanja do narednog leta; kao i parvo na smeštaj i hotelske transfere ukoliko je vreme čekanja između letova dovoljno dugo.

Ipak, ukoliko je let otkazan zbog vanrednih okolnosti koje nisu mogle da se izbegnu, šteta neće biti nadoknađena, ali aviokompanije generalno izlaze u susret i u takvim situacijama.

 

Šta da radite u slučajevima kašnjenja?

Prva i najbitnija stvar je da ostanete smireni. Iz svake situacije postoji izlaz, a sve aviokompanije imaju veoma stručno osoblje koje će se pobrinuti za vaše što ugodnije putovanje. Ovi ljudi su obučeni za rad u stresnim situacijama, i dužni su da svakom putniku ukažu dužno poštovanje. Ipak, svakako će mnogo bolje reagovati na putnika koji postavlja pitanja i pokazuje uzajamno poštovanje i razumevanje nego na putnika koji viče i zahteva.

Obavezno dokumentujte ishod razgovora sa predstavnikom, zajedno sa pravilima aviokompanije koje je predstavnik primenio na vašem slučaju. Zapišite ime predstavnika, kao i sve date informacije. Ukoliko se kasnije odlučite da uputite žalbu, sva dokumentacija će koristiti.

Velike aviokompanije su već uhodane u ovoj proceduri, pa se neretko dešava da putnik čak ne mora ni da piše žalbu, već jednostavno u dogovoru sa predstavnicima aviokompanije dobije nadoknadu za pretrpljenu neugodnost.

Podelite

Ostavi komentar

(0 Komentara)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *