Predstavljamo destinaciju – Dubai

Dubai Marina UAE

Predstavljamo vam Dubai – najpoznatiji od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, u kom će se od 03.09. do 08.09.2016. održati 34. Međunarodni ISBT kongres iz oblasti Transfuzije i Hematologije.

Dubai je grad-država koja odiše futurizmom. Na svakom koraku se mogu videti poslednja tehnološka i inžinjerska dostignuća. Mnogi ga nazivaju mestom pobede čoveka nad pustinjom. Nekada ribarska i piratska luka poznata po lovcima na bisere, danas je Dubai jedan od vodećih svetskih ekonomskih centara.

Dubai je mesto koje se neprestano menja

Na svakom koraku se grade modernije i više građevine od prethodnih, i zaista je mesto gde se pomeraju granice ljudskih dostignuća. U prilog tome govore i čuveno veštačko (polu)ostrvo Palma, kao i Arhipelag sveta u samom zalivu; ali luksuzne zgrade kao što je jedini hotel sa sedam zvezdica Burdž al Arab i donedavno najviša zgrada na svetu – Burdž Kalifa. Svakako, ne možemo izostaviti i čuvene „igrajuće“ fontane; a za one koji uživaju u kupovini Dubai predstavlja pravi raj. Samo neki od čuvenih tržnih centara su „Dubai Shopping Mall“ – najveći tržni centar na svetu, „Mall of the Emirates“, tržni centar „Burjuman“ i još preko 50 tržnih centara. Ipak, nikako ne smemo zaboraviti i tradicionalne pijace – sukove, kao što je Suk začina, Zlatni suk i mnogi drugi.

Grad odaje veoma snažan utisak luksuza: glamur ogromnih staklenih zgrada, futuristički vozovi, luksuzni automobili (čak i policija vozi tzv. „super-automobile“ poput Ferarija, Lotusa, Aston Martina…). U večernjim časovima Dubai podseća na panorame iz filmova naučne fantastike sa hiljadama neonskih i LED svetiljki koje krase visoke zgrade i zaliv.

Što se tiče razonode – malo koja destinacija može da se takmiči sa Dubaijem: Akva parkovi su posebna atrakcija, sa stotinama aktivnosti. Pored toga, Dubai je jedini grad koji poseduje Ferarijev zabavni grad. Za one koji žele dodir sa okolinom i prirodom postoje mnogobrojne opcije pustinjskog safarija, sokolarenja, trka kamila; ali i lova na bisere, krstarenja starim brodovima po zalivu…

Grad na čvorištu tri kontinenta

S’ obzirom na to da se nalazi maltene na čvorištu tri kontinenta – Azije, Afrike i Evrope, Dubai je postao prepoznatljiv po stotinama nacija koje ovde žive i rade. Svega 10% stanovništva su starosedeoci, te stoga ne čudi što je Dubai dvojezičan grad: skoro svi stanovnici pričaju engleski jezik, pa su i svi znakovi postavljeni na arapskom i engleskom jeziku. Ipak, iako važi za veoma liberalnu sredinu, šerijetski zakoni se i dalje primenjuju u određenoj meri. Stoga treba obratiti pažnju na ponašanje i odevanje na javnim mestima.

Dubai ima veoma toplu klimu. Zimske temperature se izuzetno retko spuštaju ispod 20 stepeni Celzijusa, dok leti neretko prelaze četrdeseti podeok. Ipak, zahvaljujući izuzetnom tehnološkom napretku i finansijskoj moći – sve autobuske i vozne stanice su klimatizovane, tako da se veoma malo vremena provodi na pustinjskom suncu.

Arapska gostoljubivost je poznata u svetu, pa ni Dubai nije izuzetak. Ukoliko se odlučite za posetu, sigurno je da možete očekivati veoma atraktivno i dinamično putovanje uz dosta iznenađenja i prelepih uspomena…

Podelite

Ostavi komentar

(0 Komentara)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *