Predstavljamo destinaciju – Istanbul

Istanbul nije glavni grad Turske ali je najveći i predstavlja njen kulturni,istorijski i ekonomski centar. Sa blizu 14 miliona stanovnika Istanbul je jedan od najvećih gradova na svetu po broju stanovnika u gradskom području. Nalazi se na severozapadu Turske na površini od 5.343 km² i jedini je grad koji se prostire na 2 kontinenta, Evropu i Aziju. Poput Rima, izgrađen je na 7 brežuljaka na Bosforskom moreuzu koji spaja Mramorno sa Crnim morem. Sa oko 12 miliona turista u 2012-oj godini Istanbul je među top 5 najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Najveće atrakcije ovog grada nalaze se u njegovom starom istorijskom delu, čija se većina zdanja, muzeja i džamija nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine. Istanbul je grad sa najvećim i najbržim ekonomskim rastom u svetu.

Sam grad dobio je na značaju kada je rimski car Konstantin rešio da prestonicu carstva preseli u Bizant, kako se tada zvao Istanbul. Od tada ovaj grad dobija na važnosti i postaje ono što je vekovima bio na mapi sveta – centar vojne i trgovačke moći. Najpre je bio državni i duhovni centar Vizantijskog carstva, da bi ga posle godina opsade i bezbroj pokušaja preuzele Osmanlije i od njega napravile svoju prestonicu i centar velike Otomanske imperije.

Istanbul je raskršće dva sveta, značajni pomorski prolaz i luka, mesto spajanja dva kontinenta (Evrope i Azije), i mesto susreta trgovaca iz celog sveta. Istanbul odiše orijentalim stilom, ali je definitivno evropski grad, metropola, pred kojim se mnogi drugi evropski gradovi mogu posramiti. Mislimo da ono zbog čega mnogi vole Istanbul je činjenica da na suptilan način spaja staro i novo, istok i zapad, i uz sva zapadnjačka dostignuća i poslednje krikove mode, dozvoljava i koristi i čuva „orijent“ u svom iskonskom obliku.

Šta videti u Istanbulu?

Izdvojićemo top 10 po našem mišljenju, jer kada bi pokušali nabrojati sve to bi zaista bio jedan jako dugačak članak.

1. Taksim i Istiklal Caddesi (ulica) – Nalazi se u istoimenoj četvrti u evropskom delu Istanbula. Taksim je najveća turistička i zabavna četvrt poznata po svojim restoranima, prodavnicama i hotelima. Taksim se smatra srcem modernog Istanbula. Na trgu Taksim nalazi se državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928. godine koji slavi stvaranje Republike Turske, te kulturni centar Ataturk i opera.

2. Galata Tower / toranj – mislimo da niko ne može promašiti toranj koji se uzdiže na ulasku u noviji deo grada, severno od Zlatnog roga. Prva verzija tornja sagrađena je davne 507. godine i služio je kao svetionik. Istorija mu pridodaje i funkciju tamnice, a danas je to vidikovac i restoran (uz rezervaciju).

3. Galata most – Zanimljivo je videti brojne ribare kako po celi dan bacaju udicu. Spustite se na donju etažu mosta gde se nalaze brojni restorani i kafići.

4. Aya Sofia (Hagia Sofia) – Aja Sofija je izgrađena u doba vladavine cara Justinijana. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u istoriji čovečanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. Crkva je bila posvećena Hristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Izgrađena je od kamena i opeke, visoka 55 metara, a promer kupole iznosi joj 31 metar.

5. Plava džamija – Hipodrom – Teodozijev obelisk – Ahmedija ili Džamija Sultana Ahmeda (turski: Sultanahmet Camii) je turska državna džamija. Ona je jedna od nekolicine znanih i kao Plave džamije zbog plave keramike kojom su ukrašene površine spoljnih zidova. Izgrađena je u razdoblju od 1609. – 1616. god., tokom vladavine Ahmeda I. Poput ostalih džamija, sadrži grobnicu osnivača, medresu i predvorje.

6. Topkapi palata – Nekadašnja carska palata, danas muzej prošlog vremena i osmanske vladavine, Topkapi palata je danas najposećeniji muzej ne samo Istanbula, već i cele Turske. Izgrađena na mestu nekadašnjih bedema i kapije drevnog Konstatinopolja, svojevremeno je bila grad u gradu u kome je živelo čak 4.000 duša. Topkapi palata je bila mesto stanovanja turskih sultana četiri stotine godina, dok je u 19. veku nije zamenila Dolambahče palata.

7. Cisterna bazilike (Yerebatan Sarnıcı) – je najveća od nekad nekoliko stotina cisterni ispod grada Konstantinopolja (Istanbula). Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod nekadašnje antičke bazilike (po kojoj je dobila ime), a izgrađena je u 6. veku, za vladavine vizantijskog cara Justinijana I. Velikog kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda. Ako dolazite za vreme vrućina, prijatne temperature u podzemlju dobro će doći.

8. Grand Bazaar – najveći i najstariji natkriveni prostor namenjen trgovini. Navodno ima više od 60 ulica i 3000 trgovina pa nije ni čudo što ga dnevno posećuje i do 400,000 ljudi! U svakom slučaju neizostavan deo Istanbula uz obavezan šoping, posebno ako ste dobar trgovac. Takodje, verovatno nigde na svetu nećete videti više zlata na jednom mestu kao ovde.

9. Egipatska tržnica – tržnica začina – Ovde vredi kupiti začine, grickalice, slatkiše i razne poslastice. Naravno, ako želite brendiranu trgovinu onda je to svakako KOSKA, ali i ovde u blizini tržnice nalazi se nekoliko dobrih tradicionalnih poslastičarnica.

10. Krstarenje Bosporom – pa niste valjda mislili ceo dan hodati? Treba malo i odmoriti. Uzmite ponešto za pojesti i popiti i uputite se u luku na južnoj strani Galata mosta odakle kreću brodovi. Iskustvo koje ne bi trebali propustiti!

 

Ostalo Vam ostavljamo da sami otkrivate, i sigurni smo da ćete nakon jedne posete Istanbulu uvek maštati o ponovnoj poseti.

Podelite

Ostavi komentar

(1 Komentar)

  • Todorovic

    Odlična lista, a dodao bih i neke raritetne stvari, koje retko ko zna:

    – Muzej ćilima
    – Naravno arheološki muzej,
    – Beogradska šuma i kapija 😉 bićete oduševljeni

  • Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *