Predstavljamo destinaciju – Rio de Janeiro

Predstavljamo vam Rio de Janeiro, glavni grad istoimene savezne države Brazila, u kojem će se ove godine od 19.11.2014 do 22.11.2014. održati 16-i po redu SICOT svetski kongres iz oblasti ortopedija / traumatologija.

Rio de Žaneiro je jedan od najlepših i najpopularnijih gradova na svetu. Ovaj grad je jedan od važnih ekonomskih i kulturnih centara Južne Amerike, koji generiše 60% BPD Brazila. Rio je napredna kosmopolitska metropola koja broji blizu šest miliona stanovnika, dva miliona međunarodnih turista i pet miliona brazilskih turista. Rio je kulturni, trgovački i industrijski centar u kojem se održava veliki broj sajmova, izložbi i konferencija. Grad karakteriše peščana plaža dužine 90km, treća po veličini urbana šuma na svetu, zaštitni simbol grada statua Isusa, brdo Šećerna Glava, lagune i jezera.

Najpoznatija atrakcija grada, statua Isusa, se nalazi na brdu Korkovado. Do statue se može stići tramvajem. Iz podnožja statue pruža se pogled iz kojeg možemo videti da delove Ria dele brda. Zbog prirodne izdeljenosti, grad je podeljen po zonama: centar( Centro), istočna zona (Zona Oeste), severna zona (Zona Norte) i južna zona (Zona Sul). U Zona Sul delu se nalazi najveći broj znamenitosti Ria, poznato brdo, Šećerna Glava i plaže.

U severnoj zoni (Zona Norte) se nalazi svetski poznat „Marakana” stadion, na kojem je nekada i Pele igrao. Istočna zona (Zona Oeste) je moderan deo grada sa puno tržnih centara i prelepih plaža. U centru se nalazi skup istorijskih znamenitosti i centar kulturnog života.

Klima Rio de Žaneira

Klima Rio de Žaneira je tropska. Leti od decembra do marta česte su obilne kiše, a u unutrašnjem delu grada temperatura ponekad dostigne i 40°C. Minimalna temperatura tokom cele godine je 27°C. Na obalama zbog vetra temperatura je neššto niža. U Riu minimalna godišnja prosečna temperatura je 27C a maksimalna je 28°C. Temperatura mora je tokom cele godine od 22 do 26 stepeni, a u zimskom periodu tokom noći temperatura je oko 16°C.

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Avg

Sep

Okt

Nov

Dec

Dnevna temperatura (°C)

29

30

29

28

26

25

25

25

25

26

27

28

Noćna temperatura (°C)

23

23

23

22

20

19

18

19

19

20

21

22

Padavine (mm)

114

105

103

137

85

80

56

50

87

88

95

169

 

Znamenitosti Rio de Žaneira

Statua Hristos Spasitelj (Hrista Spasa), Korkovado

Ova statua je zaštitni znak, simbol grada i jedna od najvećih njenih atrakcija. Nalazi na vrhu brda Korkovado, na litici drevne šume. Statua je visoka oko 40m i teška 700 tona i spada u jedno od sedam novih svetskih čuda. Do statue se može stići tramvajem ili taksijem. Do postolja statue se može stići peške. Danima kada nema magle, odavde se pruža predivan pogled.

Brdo Šećerna Glava (Pão de Acúcar)

Drugi simbol grada je brdo Šećerna glava do koje se može stići peške ili žičarom. Sa vrha brda koji je ja na visini od 400m pruža se neverovatan pogled na zaliv Guanabara, Kopakabana plaža i celi Rio. Cena karte za žičaru je 22 Real za oba pravca.

Plaža Kopakabana

Jedna od najpoznatijih plaža na svetu je 5km duga plaža Kopakabana. Na obali se nalaze luksuzni hoteli, bezbroj posetioca i nametljivi lokalni prodavci . Iako je Kopakabana najpoznatije kupalište i plaža Ria, u gradu se mogu pronaći mnogo bolja mesta za kupanje i odmor.

Plaža Ipanema

Druga najpoznatija plaža u Riu je Ipanema, na kojoj se kupa i lokalno stanovništvo. Na ovoj plaži je manja gužva u odnosu na Kopakabanu. Mladi lokalci se ovde okupljaju, igraju odbojku i fudbal.

Stadion Marakana

Za ljubitelje fudbala, stadion Marakana je obavezna destinacija. Ovo je najveći stadion na svetu koji ima kapacitet da primi više od 100 000 ljudi. Izgrađen je povodom svetskog prvenstva u fudbalu 1950. godine.

Centar grada Rio de Žaneira

U centru grada mogu se videti istorijske i moderne znamenitosti. Od velikog broja starih kuća napravljeni su muzeji, kafići, umetničke i zanatske radnje. Mali broj stanovnika živi u ovom delu gradu.

 

Podelite

Ostavi komentar

(2 Komentara)

  • Jelena

    Rio de Ženeiro je nekadašnji glavni grad Brazila. Od 1960 godine glavni grad je Brazilija, dok je grad Rio de Ženeiro glavni grad savezne države Rio de Ženeiro.

  • Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *