Predstavljamo destinaciju – Seul

Za one koji ne znaju mnogo o njemu, predstavljamo vam Seul, glavni grad Južne Koreje, u kojem će se ove godine održati 33. Medjunarodni kongres ISBT od 31.05 do 05.06.

Predstavljamo Seul

Uronite u njegove dinamične noćne pijace i K-Pop, hramove i veličanstvene palate, nebodere i pulsirajući neon.

Dizajn je bitan

Seul se razvija iz stvrdnutog betona i čelika ekonomskog gigantae u mekši urbani grad 21. veka sa velikim razvojem parkova, kulture i dizajna. Nadovezujući se na divno uređenje centralnog Cheong-GYE toka i unapređenje parka Han reke dolazi se do planinarskih staza na Namsan, planine za beg u gradskoj sredini. UNESCO-ov dobitnik nagrade Grad Dizajna nudi nekoliko savremenih arhitektonskih čuda, uključujući Dongdaemun Design Plaza & Park i ogromni talas od stakla nove Gradske većnice.

Istorija

Gledajući odozgo ovu metropolu od 10,5 miliona ljudi sa vrha bilo koje od četiri planine čuvara Seul-a i moći ćete osetiti moćne pungsu-Jiri (feng shui) energije koje već dugo neguju i štite ovaj grad. Nakon što je pre jedva 60 godina izdržao katastrofu Korejskog rata, „Čudo na Hanu ‘ima oči uprte jasno na budućnost, a istoriju drži u mnogim svojim uglovima. Ali ćete naići na fascinantne fragmente prošlosti i svetske baštine, kao što su Jongmyo svetilište, kao i vetrovite prolaze između gracioznih hanok-a (tradicionalni drveni domovi) koje se nalaze u Bukchon-u.

Grad koji ne spava

Što god poželite, u bilo koje doba dana ili noći, Seul vam može pružiti. Rana jutarnja poseta hramu može dovesti do obilaska palate za kojim sledi pijuckanje čaja u čajdžinici u Bukchon-u i razgledanje galerija u Insa-dong. Soju (piće kao votka) i grickalice u uličnom baru-šatoru će vam dati gorivo za kupovinu na zujanje u Dongdaemun ili Namdaemun noćnim trgovinama, provod u Hongdae ili Itaewon, ili igranje online igara na PC-bang-u ili gledanje najnovijeg Korejskog blockbuster u DVD-bang-u. I kada pogledate na sat, ponovo će biti zora.

Izvan zidina

Javni prevoz je sjajan, tako da nema izgovora za ne protezanje horizonata vašeg putovanja izvan zidina tvrđave. Većina posetilaca je privučena modernom barijerom današnjice: u Demilitarizovana zona, ili DMZ, koja deli Južnu i Severnu Koreju. Dnevni izlet ovde je imperativ, a nedaleko su i šarmantne umetnine i kultura sela Heyri. Na zapadu, Incheon je fascinantna luka u kojoj je moderni svet ušao u Koreju krajem 19. veka, a južno je Suwon, impresivna svetska baština.

Za gurmane

Seul je raj za strastvene gurmane. Bilo da volite grickalice za obične ljude ili kuhinju kraljeva, vi jednostavno ne možete izgubiti. A hanjeongsik (banket sa više jela) je praznik koliko za oči kao i za stomak, zbog fantstičnih kreacije kuvara neo-Korejski jela. Jednako zadovoljavajući je hrskavi hotteok (palačinke sa slatkim ili slanim punjenjem) na uglu ulice, ili ukusna, sveža i vatrena rakova supa u Noryangjin Fish Market. A tek da ne govorimo o divnom svemiru čajeva koje se služe u šarmantnim čajdžinicama: to su mesta gde leži duša Seul-a.

 

Sve u svemu poseta Seul-u zaista može postati jedna od nezaboravnih životnih avantura.

Podelite

Ostavi komentar

(0 Komentara)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *