Sarajevo – poseban grad

Sarajevo je jedinstveno mesto na svetu gde je za samo nekoliko sati moguće uroniti u atmosferu grada, skijati na obližnjim planinama ili posetiti obalu neke od sarajevskih reka.

Grad je okružen pravim olimpijskim planinama, kao što su: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koje su udaljene 20 minuta vožnje od centra grada, a koje su posebno tokom zimskih meseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz celog sveta.

Kao jedna od najzanimljivijih i značajnijih opština sarajevskog kantona, svakako se može izdvojiti Ilidža, smeštena u podnožju planine Igman, koja poseduje veoma značajnu građevinu iz antičkog perioda (2.400 – 2.000 godine p.n.e.), za koju su arheološka istraživanja navela na zaključak da je građevina prvobitno sagrađena u funkciji spa centra (banje) za rimsku vojsku. Ovi termalni izvori sada se koriste za lečenje reumatičnih i mišićnih (muskulaturnih) oboljenja. Ilidža predstavlja zelenu oazu Sarajeva, mesto poznato kao lek za telo i dušu (iladž – onaj koji leči) i prvo naseljeno područje u sarajevskoj regiji. Danas Ilidža ima savremeni banjski i rekreativno-kupališni kompleks, hotele, brojne sportske terene, biciklističke staze i staze za šetnju.

Severno od Sarajeva se nalazi i najfascinantnija speleološka struktura – Bijambarska pećina. Pećina sadrži tri glavne pećine koje su otvorene za javnost.

Sarajevo je u narodu poznat i kao grad na reci Miljacki. Obale Miljacke Ilidza Sarajevopremošćuju mostovi iz doba Austro-Ugarske vladavine: Ajfelov most, Čobanija most, Ćumurija most, kao i savremeni mostovi: Most Skenderija, Drvenija most, Latinska ćuprija, Most Suade i Olge, Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva. Iz doba Osmanskog carstva potiču najstariji mostovi u Sarajevu: stari Rimski most (nedaleko od Sarajeva), Kozija ćuprija, Šeher-Ćehajina ćuprija i Careva ćuprija u starom delu grada. Neki od sarajevskih mostova su isključivo pešački.

Pored mostova, deo Sarajeva obiluje i arhitektonskim ostvarenjima iz osmanskog doba, među kojima su brojne potkupolne džamije, konaci, hanovi i bezistani.

U neposrednoj blizini grada nalazi se i izvorište reke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija – Vrelom Bosne. Ovaj spomenik prirode je najatraktivnije izvorište pitke vode u Evropi. Iz oko 60 kraških vrela na ovom području nastaje reka Bosna, po kojoj je i zemlja dobila ime. Izvorište Vrela je još za vreme Austro-Ugarske uređeno kao park. Rukavci i obale premošteni su mostićima, da bi se u svaki deo moglo stići stazama i puteljcima. Aleja platana i kestenova vodi do istinskog prirodnog raja, bogatog potočićima i jezercima, ispresecanog malim drvenim mostovima. To je divno mesto za opuštanje, naročito ako se do njega dolazi vožnjom u fijakeru.

Ovaj grad se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim delom grada – Baščaršijom, koja je nastala u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini.

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, istorijski i kulturni centar grada. Izgrađena sredinom 15. veka, a smatra se da ju je osnovao turski namesnik Isa-beg Isaković kada i Sarajevo, kao središte Osmanske vlasti.

Svake godine, grad na reci Miljacki je domaćin niza kulturnih festivala Sarajevo film festival – Morgan Freemanmeđunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: Sarajevski filmski festival (SFF), Sarajevski jazz festival, letnji kulturni festival „Baščaršijske noći”, teatarski festival novih produkcija „MESS”, „Sarajevska zima” i „Svjetski televizijski festival orijentalne muzike”.

SIMBOLI SARAJEVA

Postoji nekoliko istorijskih činjenica po kojima je Sarajevo prepoznatljivo u svetu. One predstavljaju simbole Sarajeva:

1. Četiri veroispovesti na 50 m² – Sarajevo je mesto gde se susreću i ukrštaju tri svetske monoteističke religije: islam, hrišćanstvo i judaizam. To je jedini grad, pored Jerusalima, gde se na malom prostoru, udaljene jedna od druge, mogu naći džamija, pravoslavna i katolička crkva i sinagoga.

2. Atentat na Franca Ferdinanda, austro-ugarskog prestolonaslednika – Član tajne organizacije Mlada Bosna, Gavrilo Princip, 28. juna 1914. godine izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Atentat na austro-ugarskog naslednika trona, predstavljao je povod za početak Prvog svetskog rata. Danas se na uglu ulice gde se dogodio atentat, nalazi muzej Sarajevo 1878 – 1918. U muzeju su izloženi brojni artefakti koji datiraju iz vremena austro-ugarske vladavine.

3. XIV Zimske olimpijske igre – Godine 1984, Sarajevo je izabrano da bude domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara. Planine – Jahorina, Bjelašnica, Igman i Trebević i gostoljubivost i sportski duh Sarajlija, učinili su olimpijske igre nezaboravnim događajem. Na njima je učestvovalo 49 država i preko hiljadu učesnika.

4. Rat 1992 – 1995. – Savremeni period je na Balkan doneo ratne konflikte i razaranje Sarajeva. Ipak, duh Sarajeva nije uništen ni pod opsadom. Duh otpora i preživljavanja iskazivan je kroz veliki broj festivala, pozorišnih predstava, umetničkih izložbi, muzičkih događaja i literarnih susreta koji su pružali novu nadu i postavili temelje za budući razvoj. Prve klasične, pozorišne predstave u gradu održavale su se u Despića kući, pa se ovaj objekat može smatrati pretečom savremenog pozorišta u Sarajevu. Danas je tu smešten Muzej književnosti i pozorišne umetnosti.

POSLOVNI I TURISTIČKI CENTAR

Trenutno je Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, jedan od gradova koji najbrže raste u jugoistočnoj Evropi. Grad sadrži brojne poslovne centre, kulturne i edukativne institucije, a speleološki, eko i spa turizam su samo neki vidovi turizma za koje ovaj multikulturalan grad ima uslove.

Medicinskikongresi preporučuju Sarajevo za organizaciju svih vrsta dogadjaja, i kao izuzetno mesto za turističke posete.

Podelite

Ostavi komentar

(0 Komentara)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *